Västsvenska Fastighetsbyrån - Din mäklare i Göteborg

Köpprocessen

Letar du bostad och är intresserad av ett speciellt område eller kanske en speciell typ av bostad? Genom att du är med i vårt köparregister ökar chansen att hitta ditt drömboende.

När vi får en ny bostad som stämmer överens med dina önskemål skickas en matchning till din angivna e-post. Välkommen att fylla i dina önskemål nedan!

Eller ring oss på 031-788 30 30
Eller ring oss på 031-788 30 30
Eller ring oss på 031-788 30 30

Vill du ligga steget före många andra köpare?

Ibland kan en bostadsaffär gå riktigt snabbt och det kan finnas behov av att matcha en säljare med köpare i rekordfart vilket vi är riktigt grymma på. Detta tack vare vårt köparregister som ger dig fördelen av att matcha dina intressen och behov mot objekt som inte hinner komma ut på den öppna marknaden.

Våra mäklare träffar dagligen kunder som berättar om olika säljbehov och är trygga med att lämna över ansvaret till oss att hitta en köpare som matchar deras förutsättningar. En stor del av våra försäljningar finner en köpare innan de når digitala plattformar som till exempelvis Hemnet.

Riskera inte att missa möjligheten att finna ditt drömboende eller sälja din bostad med specifika förutsättningar, anmäl dig till vårt köparregister så håller vi koll åt dig.

Din trygghet genom hela köpet

Det ska vara enkelt och tryggt att köpa ny bostad. Men många gånger är det en ångestladdad situation. Hur vet jag om det är rätt för mig? Vad betyder bostadsrätt egentligen? Och vilken betydelse har servitutet som beskrivs i objektet på riktigt?


Det här är några exempel på många svåra frågor du möter som köpare av ett nytt boende. Och vi är där för dig! Vi kan ge svaren och stötta dig genom komplicerade och för stunden kanske livsavgörande beslut. Våra mäklare är experter inom området och erbjuder dig juridisk, ekonomisk och personligt stöd under resans gång.


Inte nog med att vi kan ta fram bostadskalkyler och beskriva bostadsrättsföreningens ekonomiska förutsättningar så tar vi reda på och guidar dig genom köpet. Mötet med människor är det vi brinner för och att genom lyhördhet, råd och vägledning bidra till att köpet av din nya bostad blir en positiv erfarenhet och något man med glädje minns tillbaka till.

Nedan följer en enkel steg för steg beskrivning av köpprocessen.

Mäklarens roll

Vem representerar mäklaren och vilken roll har mäklaren vid försäljning?

Många gånger utgår man från att mäklaren enbart är säljarens representant vid försäljning av bostad. Sanningen är att mäklarens roll är att agera som oberoende part och representera både säljarens och köparens önskemål och behov. Helt enkelt att fungera som länken mellan dessa parter och med största möjliga engagemang och tillgänglighet förklara, beskriva och presentera de förutsättningar som finns vid försäljningen av objektet. Se mäklaren som en kompetenskälla och lyft alla dina frågor och funderingar inför köpet med mäklaren, så får du bästa möjliga stöttning för att genomföra en trygg affär.

Visning

Oftast inleds försäljningen av en visning av objektet. Vanligtvis erbjuds två fasta tillfällen som du som köpare kan boka visningstid på. Passar inte någon av tiderna kan du kontakta mäklaren och komma överens om en annan visningstid och höra vilka andra förutsättningar det eventuellt finns att se objektet.

Ibland är beslutet svårt och det finns ingen standard på att det ”bara” får vara en visning. Ibland kan det krävas en uppföljande visning eller att man önskar se delar av ett objekt och den typen av önskemål kan man komma överens om med mäklaren.

Vi kan med entusiasm och engagemang förmedla objektets förutsättningar för spekulanterna. Inte nog med det så är vi även väl förberedda på objektets omkringliggande förutsättningar som kan vara viktiga vid beslutet. Till exempel hur är närområdet, hur är kollektivförbindelserna, beskrivning av området i stort och med stor sannolikhet till och med rekommendera vilken varmrätt som är bäst i den lokala restaurangen. Tveka inte att ställa en eller flera frågor till våra mäklare.

Budgivning

Det är nu det roliga händer brukar vi säga. Det är i denna del som det väcks känslor, glädje, oro och ibland kanske till och med en känsla av galenskap?

Alla som varit med om en budgivning har sin historia att berätta. Det hör till. Ibland går det jättesnabbt så att man som köpare knappt hänger med om vad som händer. I andra fall kan det bli en lång process som ger en känsla av oändlighet och oftast befinner man sig någonstans däremellan.

Vad betyder ett dolt bud? Det kom ett bud som bara är giltigt i 12 timmar, är det ok? Oavsett var du befinner dig så finns vi tillhands för att förklara och förtydliga, helt enkelt rådgöra.

Vår målsättning är att vara den stabila punkten när det blåser som mest i en spännande process. Att genom erfarenhet och kunskap erbjuda en tydlig och transparent process där både säljare och köpare känner förtroende och trygghet. Det är oftast då det blir bäst.

Har du frågor om hur budgivning går till, vilka regler som gäller och allt som rör budgivningen till så är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi till att reda ut dina funderingar.

Våra mäklare är väl förberedda och har gedigen erfarenhet av budgivningar, redan under visningen beskriver vi hur budgivningen kommer att gå till, vilka eventuella förutsättningar det finns och svarar på övriga frågor.

Slutförande av köpet

Affären rundas av efter avslutad budgivning. Budgivningen betraktas som fulländad och objektet som sålt till nya köpare i samband med att köpeavtal mellan parterna skrivs. Fram till dess är inga bud helt bindande. Det är köpeavtalet som markerar att processen är avslutad.

Numera är det vanligt att de flesta köp följs upp av en besiktning (om inte en sådan redan är gjord) innan budgivningen startat. Är fallet så kan du som köpare ändå välja att göra en egen kompletterande besiktning innan köpet fulländas. Du som köpare har undersökningsplikt av objektet och om du misstänker eventuella fel kan det vara aktuellt att undersöka dessa och då kan besiktningen hjälpa till att besvara eventuella frågetecken.

När du är överens med säljaren skrivs kontrakt. Då binder du dig med säljaren och ingen annan spekulant kan komma emellan. Tänk på att muntliga överenskommelser och handslag inte gäller vid köp av fast egendom och bostadsrätter.

Det är vårt ansvar att upprätta alla handlingar och noggrant gå igenom kontraktet, inklusive datum för tillträde av bostaden, med er innan ni undertecknar kontraktet.

Det sista som sker i processen är tillträdet. På tillträdesdagen träffas säljare, köpare och mäklare vanligtvis på mäklarens kontor eller på banken. Nu erläggs slutbetalningen, de sista pappren undertecknas och du får nycklarna till din nya bostad och ett nytt kapitel i ditt liv kan börja.

Boka värdering

Ange ditt telefonnummer så ringer vi dig för en kostnadsfri värdering*