Mycket välordnad koloniförening - se mer på deras informativa hemsida: http://www.gunnesbykolonin.se/
MEDLEMSKAP
För att bli medlem i föreningen måste en myndig person som har fast bostad inom verksamhetsområdet och inte äger nyttjanderätt till annan lott i koloniträdgård eller fritidsby. Till medlem i FGK kan den antas som är myndig och folkbokförd inom följande kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. En kolonistuga är inte avsedd för åretrunt-boende och man får heller inte skriva sig här.
I dagsläget belånar bankerna ej hus på ofri grund, det vill säga kolonier. Vill man finansiera köpet med lån får man placera lånet med säkerhet i sin nuvarande bostadsrätt eller fastighet alternativt genom ett privatlån hos bank.
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt sommarvatten och avlopp: Släpps på i början av april och stängs av i slutet av oktober. Exakta tidpunkter informeras via utskick och hemsidan. Vid påsläpp av vatten är det lämpligt att närvara för att kontrollera eventuella läckor eller problem i stugan. I månadsskiftet oktober/november stängs vattnet av för vintern och medlemmarna hänvisas till vattenposten vid koloniinfarten.
OMRÅDET
- Nisses stuga, från 1750-talet ägs av Göteborgs kommun men förvaltas av föreningen. I byggnaden finns föreningens kansli. Det finns en fungerande vedspis och sittplats för ca 30 personer. kostnaden för att hyra Nisses stuga är 50 kronor per dag. Det går endast att hyra under säsongstid.
- Kollo-salen är föreningens samlingssal, även känd som Kollo-Grafen när film visas. Påbörjades byggas år 1984.
I Kollo-Salen hålls varje säsong massa olika evenemang. Det är årsmöte, sommarmöte, midsommarfirande, pubkvällar, zumba, yoga, bingo, melodikryss, här visas även tex eurovisionfinalen på storbildskärm m.m. Kostnaden för att hyra Kollo-salen är, första dagen 300 kronor och efterföljande dagar 100 kronor per dag. Det går endast att hyra under säsongstid.
- Duschar & tvättstuga placeradstrax nedanför Kollo-salen. Duscharna är renoverade 2018-2019. Det finns även flertale toaletter i byggnaden.
- Caféområdet, här finns det mycket som händer. Caféet är öppet på lördagar under sommarsäsongen. Här kan ni spela minigolf, boule eller låta barnen använda den närliggande fotbollsplanen. Precis runt hörnet finns även Unos lada. Här kan ni syssla med snickerier och annat hantverk. Föreningen innehar mängder av verktyg och även redskap som högtryckstvätt, jordborr, Haki-ställning och gräsklippare som kan hyras av medlemmar. Även släpkärra finns att hyra.
ÅRET PÅ GUNNESBYKOLONIN
Under ett år på kolonin händer det mycket, på föreningens anslagstavla och hemsida anslås löpande information om kommande aktiviteter. Rekommendation till föreningens medlemmar är därför att ha till vana att titta över anslagen med jämna mellanrum, så att man håller sig informerad om vad som sker.
Nedan följer några av de gemensamma aktiviteter och händelser som årligen återkommer på kolonin:
• Senast andra söndagen i mars månad hålls föreningens årsmöte i Kollo-Salen. Kallelse sker skriftligt till alla medlemmar.
• I början av april månad (datum beslutas på årsmötet) släpps vattnet i kolonin på. Datum meddelas i Vårbladet och på hemsidan.
• På påskafton eldas gemensam brasa på kolonin om vädret tillåter.
• Vårstädning (datum och tid beslutas på årsmötet) och meddelas i Vårbladet och på hemsidan). Deltagarna bjuds på gemensam fika i Kollo-Salen.
• Midsommarafton firas med dans kring midsommarstången, lekar och lotteri.
• Sommarmöte hålls i Kollo-Salen, vanligtvis under juli månad. Inbjudan anslås på anslagstavlan och på hemsidan.
• Under sommarsäsongen arrangeras även andra fester, resor och kulturarrangemang.
• Gemensamma arbeten som underhåll av byggnader, vägar m.m. utförs löpande med hjälp av de medlemmar som har möjlighet och ork.
Arbetsledarna för respektive område och koloniföreståndaren sätter upp meddelande på anslagstavlan om de arbetsuppgifter som behöver utföras.
• I månadsskiftet oktober/november stängs vattnet av för vintern och medlemmarna hänvisas till vattenposten vid koloniinfarten. Då minskar aktiviteten i kolonin och soprummet har stängts för säsongen.
Man får gärna besöka kolonin under höst/vinter/vår. Var då observant även på grannens hus och gemensamma byggnader. Kontakta husägaren eller styrelsen om du ser något som behöver åtgärdas.
HISTORIK
Året var 1974 då Gunnesby Koloniträdgårdar startades i Säve. Området ligger i en lantlig idyll med kor, får och hästar alldeles runt hörnet men ändå så nära storstadens puls. Inom området på ca 163 000 kvadratmeter finns det 200 stugor med maxstorlek 38 kvadratmeter. Därtill hör en tomt på ca 200 kvadratmeter. Alla hus har el, vatten och avlopp. Det finns även en gemensam tvättstuga och duschanläggning på området.
Kort historisk sammanfattning:
1972 - Delar av Lundbykolonins arrendatorer sägs upp i avsikt att bereda plats för ett planerat idrottscentra med tillhörande parkeringsplats. Som ersättning åt de drabbade kolonisterna erbjuder kommunen mark just här i Säve-Gunnesby mot en arrendetid på 25 år.
1974 - De två första husen restes i en rad av tvåhundra. De ”förvisade” Lundbykolonisterna har ovillkorlig förköpsrätt.
1975 - I september tecknas det sista köpeavtalet. Elinstallationer införes. Tre sophus byggs med frivilliga, egna krafter.
1976 - Området erhåller det efterlängtade vattnet i sina hitintills torrlagda ledningar. Omfattande dräneringar utförs som kollektiva arbeten.
1977 - Minnesstenen uppsättes och invigs påföljande år. Kollektiv arbetsplikt om 10 timmar införs. Klubbhuset byggs.
1978 - Lekplats och minigolfbana anläggs.
1979 - Omröstning om att bygga Kollo-Salen. 80 röster för , 82 röster emot.
1980 - Arrendekontrakt skrevs för de tillkommande 23 st husägarna.
FKG ger ut en folder för åren 1905-1980
1981 - De nya husägarna hälsades välkomna, priset på stugorna löd på 70.000:-.
1982 - Kolonin erhåller anslag ur Lindbergska fonden för trädplantering.
1984 - Byggstart för Kollo-Salen. Allt sker med egna frivilliga medhjälpare och på detta sätt hålls byggkostnaderna på skälig nivå. Invigning sker i samband med kolonins 10-års jubileum.
1988 - Tvättstuga och duschrum anläggs, ett arrangemang som blev synnerligen uppskattat.
1995 - FGK ger ut en folder för åren 1980-1995
1999 - Föreningen firar 25år!
2014 - Föreningen firar 40år!
SÄVE
I natursköna Säve bor man lite mitt emellan kossor och aktiviteter samtidigt som man har bra tillgång till kommunikationer och närhet till stadens puls. På bekvämt avstånd om ungefär 20 min nås de centrala delarna av Göteborg.
I närheten finns lekplatser, dagis samt skola. I absolut närhet finns pulkabackar och strövområden. Vid Säve station en bit bort finns en lunch och kvällsöppen restaurang samt så har man en lanthandel med postservice i närheten.
I Säve finns det gott om strövområden och svampskogar i en aldrig sinande mängd. Det finns milsvid av hästvägar/motionsspår som förbinder Säve genom skogarna och når ända bort till Kärra som längst. Med andra ord kan man gå i skogen hela vägen till Kärra, Ragnhildsholmen samt Säve flygplats (Öxnäs) på dessa hästvägar.
Tuve och Säve har gott om förskolor, familjedaghem och skolor. En av grundskolorna har en montessori-inriktning. Torget i Tuve är livaktigt och populärt trots närheten till Backaplan och Wieselgrensplatsen. Livsmedelsaffärer, blomsterhandel, apotek m.m. ger en bra service till de boende.
Flera busslinjer trafikerar området, bland annat stombusslinje 17 som går från Tuve till City och vidare till Östra Sjukhuset. Det går även buss till Volvo Torslanda och till Hjalmar Brantingsplatsen. Kornhalls färja går från Kornhall på Kungälvssidan över Nordre Älv till Brunstorpsnäs i Säve. Två linfärjor används på leden.