Västsvenska Fastighetsbyrån - Din mäklare i Göteborg
Såld

Österhedsgatan 12
Utbynäs – Göteborg

Pris
6 600 000 kr
Boarea / Biarea / Tomtarea
136 + 73 + 1018,6 m²
Rum
7 rum och kök
Upplåtelseform
Friköpt/Småhus
Byggår
1939
Uppvärmning
Bergvärme
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Fastighetsbeteckning
UTBY 50:8

Nu finns möjligheten att förvärva detta karaktärsfulla hus från 1939 på Österhedsgatan 12

Välkommen till ett välbehållet hus, här har ni friheten till att sätta er egen prägel invändigt på ert nya boende. Ett hem med tre välplanerade sovrum på övre plan, härliga sociala ytor och vackra ekparkettgolv som är genomgående i hela bostaden. På entréplan möts man av ett rymligt vardagsrum och matsal med plats för både många middagsgäster och skönt soffläge. Köket har bra arbetsytor med en charmig touch, ett kök som fint smälter in i resten av husets stil. Från matsalen når man även altanen i västerläge och den lummigt grönskande oasen för trevliga stunder med vänner och familj. Tomten, som angränsar mot Kvibergsbäcken och ängar, har gott om plats för bollsport och studsmattan men även insynsfria ytor samt en friggebod/redskapsbod. På det övre planet finns tre sovrum och ett allrum samt en balkong här finner ni också ett badrum. I källaren finns ytterligare fler rum med förvaring, möjlighet till gästrum och en praktisk tvättstuga som underlättar för ens vardag.

Här bor du på ett barnvänligt och lugnt område med gångavstånd till förskola, skola, mataffär, motionsspår samt busskommunikation. Området har mycket fina möjligheter för den aktive såsom de populära klätterbergen i Utby, Kvibergs friluftsområde som ligger endast en kort promenad bort med motionsspår, fotbollsplaner och ett av Göteborgs största gym. Här finns även skidtunnel, inomhusarena för fotboll och beachvolleyplaner såväl inomhus som ute. Goda kommunikationer till city gör att man enkelt kan ta del av Göteborgs kulinariska och kulturella utbud. På bara några minuter med bil kan man ta sig till Allum, här kan ni göra stora matinköp eller shoppa i över 100 butiker. På ett lagom cykelavstånd från Utby ligger Gamlestadstorget där utökas mängden affärer och restauranger i takt med framskridandet av de nya utvecklingsplanerna för området. Passar perfekt för barnfamiljen som söker ett lugnt och tryggt område men samtidigt önskar ha nära till natur och kommunikationer.

Välkomna på visning!

Renoveringar och underhåll.

2021 Målning utvändigt samt ny vattenledning från gatan.

2017 Glasräcke installerat på balkongen.

2015 Fiber indragen (IP-Only öppen fiber). Ny tvättmaskin och torktumlare.

2013 Utbyggd altan med glasräcke.

2011 Nytt tak (papp, läkt, tegelpannor, plåtarbeten, hängrännor och stuprör).

2009 Ny ytterdörr samt nya fönsterbleck (pulverlackad aluminium).

2008 Nya treglasfönster i hela huset (tot. 26 st) utom två små blyinfattade fönster.

2007 Ny dränering och nytt avlopp från huset till kulvert.

2005 Ny spis.

2003 Bergvärmepump installerad med 170 m borrhål.

Rumsbeskrivning

Interiört disponeras huset med följande:

Entréplan:
På det entréplan möts man av ett rymligt vardagsrum med rejäla fönsterpartier och matsal. Köket har bra arbetsytor med en charmig touch, ett kök som fint smälter in i resten av husets stil. Från matsalen når man altanen i västerläge och den lummigt grönskande oasen för trevliga stunder med vänner och familj. Här finns också ett allrum samt toalett. 

Övre plan:
Tre väldisponerade sovrum varav ett med utgång till möblerbar balkong med glasräcke i västerläge, även här finner man ytterligare ett allrum samt ett praktiskt badrum med dusch.

Källarplan: I källaren finns ytterligare fler rum med förvaring och en praktisk tvättstuga som underlättar för ens vardag.

Trädgårdsstaden Utby

Trädgårdsstäderna hämtade sin inspiration från England där Ebenezer Howard hade utvecklat idéer om hälsosamma och vackra trädgårdsstäder som gärna skulle vara självförsörjande. För de svenska trädgårdsstäderna hämtades även inspiration från den svenska småstadsidyllen med låg trähusbebyggelse placerad utmed smala, vindlande gator.

Anders Mattssons brorson Arvid Bjerke (1880-1950) gjorde planen för villastaden samt ritade ett 20-tal av de enskilda villorna såväl som kyrkan och skolan. 1905–15 uppfördes de första villorna. Det var bl.a. Anders Mattssonsgatan 9, 11, 15, 14 och 16 som ritades av Bjerke. Anders Mattsson bodde på Anders Mattssonsgatan 14. Till de första villorna hör också arkitektens egen Villa Bjerkebo.

De 20 åren därefter utvidgades villabebyggelsen och 1918 började ”egnahem” för anställda vid SKF att byggas i norra delen. Utbys småskola och folkskola uppfördes 1910 respektive 1920 och 1910 byggdes ett hus för Myrornas barnhem. Kyrkan som invigdes 1923 tillkom efter ett initiativ från direktören Mattssons fru Hulda Mattsson. 1916 föreslog hon att en kyrka skulle byggas i den nyanlagda villastaden. Hon tog initiativet till en insamling som gav pengar till bygget. Kyrkotomten skänktes av boende i byn och arkitekten A. Bjerke upprättade ritningar utan ersättning. Bygget genomfördes 1917–20 och 1923 invigdes kyrkan.

Byggnaderna som i huvudsak uppfördes av trä utformades under de första årtiondena i jugendstil eller nationalromantisk stil och det finns även exempel på typisk 1920-talsklassicism. Från 1940-talet har enstaka nya villor uppförts på avstyckade delar av de ursprungliga stora villatomterna. Några av de första husen har också byggts om.

Visa hela beskrivningen

Haris Pipic

VD & Fastighetsmäklare

073-514 55 63
Värdering

Pontus Pontén

Fastighetsmäklare

073-020 69 29
Visa alla 1 bilder

Planlösning

Fakta

Fakta

 • Tomtarea1 019 Kvm
 • KommunGöteborg
 • OmrådeUtbynäs
 • Rum7 rum och kök
 • Badrum1
 • GästtoalettJa
 • Byggnadstyp2-plans villa
 • Byggnadsår1939
 • UppvärmningBergvärme
 • Ventilation och kylaSjälvdrag samt mek. frånluft i badrum.
 • Vatten och avloppKommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
 • Plåtarb.Lackerad plåt
 • FasadTrä
 • TakTegel
 • StommeTrä
 • BjälklagTrä
 • GrundläggningKällare med betongplatta
 • GrundmurHålsten
 • Fönster3-glas isolerrutor samt 2-glas
 • PlanbestämmelserTomtindelning: 50-ume älv i utby (1942-06-04) Stadsplan: (1941-07-18)
 • Försäkring, fullvärdeJa

Karta

Intresseanmälan

Österhedsgatan 12, Göteborg – Utbynäs

Visningsanmälan

Österhedsgatan 12, Göteborg – Utbynäs

Kostnadsfri värdering

Hör av dig! Vi återkommer så snart vi kan.

Boka värdering

Ange ditt telefonnummer så ringer vi dig för en kostnadsfri värdering*